The information on this part of the website is intended only for health care professionals. I am an expert within the meaning of Act No. country xy. I herewith confirm that I am a professional according to this definition.
Unfortunately, as you are not a health care professional we cannot provide you this information.
Sužinokite patarimų, kaip pradėti maitinti kūdikį kietu maistu, ir daugiau apie žindymo galią žarnyno mikrobiotos vystymuisi ir imuninės sistemos brendimui.
Sužinokite apie motinos pieno įtaką žarnyno mikrobiotos vystymuisi, kieto maisto įvedimo iššūkius ir būdus, kaip sumažinti su juo susijusius kūdikių pilvelio sutrikimus.
Vienas pirmųjų jūsų, kaip jaunų tėvelių, sprendimų – maitinti kūdikį krūtimi ar naudoti mišinukus. Abu variantai yra tinkami ir turi savų privalumų ir trūkumų. Tačiau paprastai manoma, kad žindymas yra tinkamesnė pradžia jūsų kūdikiui. Skaitykite toliau ir sužinokite apie žindymo svarbą kūdikio žarnyno mikrobiotos vystymuisi ir imuninės sistemos brendimui, ankstyvuosius kieto maisto įvedimo etapus ir galimus pilvelio negalavimus.
Žindymo laikotarpiu motinos pieno sudėtis kinta, kad būtų patenkinti visi kūdikio mitybos poreikiai. Jame yra visų svarbiausių maistinių medžiagų, antikūnų ir fermentų, kurie palaiko optimalų kūdikio augimą ir vystymąsi. Motinos pienas taip pat aprūpina kūdikį bakterijomis ir kitais mikroorganizmais, formuojančiais žarnyno mikrobiotą. Žarnyno mikrobų kolonizacija, vykstanti per pirmąsias 1000 dienų nuo apvaisinimo, yra labai svarbi tvirtos ir įvairios žarnyno mikrobiotos vystymuisi, imuninės sistemos brendimui, maistinių medžiagų įsisavinimui ir bendrai sveikatai visą gyvenimą. Todėl jums, kaip mamai, svarbu rūpintis savo žarnyno mikrobiota, labiausiai nėštumo ir žindymo laikotarpiu, taip pat užtikrinti, kad jūsų kūdikio žarnyno mikrobiota prireikus gautų papildomą paramą.
Jei norite papildomai pasirūpinti savo žarnyno mikrobiota, išbandykite „BioGaia“ maisto papildus. Gerųjų bakterijų padermė – Lactobacillus reuteri Protectis – yra viena iš labiausiai ištirtų bakterijų padermių pasaulyje. Šios bakterijos yra žmogiškosios kilmės, saugios tiek vaikams, tiek suaugusiesiems ir labiausiai tinkamos kolonizuoti ir išlikti žarnyne. Išbandykite „BioGaia Protectis“ kramtomąsias tabletes sau, savo partneriui ar vyresniems vaikams ir „BioGaia Protectis“ lašus savo kūdikiui, kuriuos saugiai galima vartoti nuo pat pirmosios dienos.
Kiekvienas kūdikis yra skirtingas, tačiau paprastai kietą maistą kūdikiams patariama pradėti duoti maždaug 6 mėnesių, bet tikrai ne anksčiau kaip po 4 mėnesių. Žinote, kad jūsų vaikas yra pasiruošęs, kai jis:
Iš pradžių kūdikiui tereikia priprasti prie naujų skonių ir tekstūrų, nes didžiąją dalį energijos ir maistinių medžiagų jis vis dar gauna iš motinos pieno. Užtenka 1–2 arbatinių šaukštelių maisto per dieną.
Pirmiausia maistą reikia smulkiai sutrinti, sutrinti į tyrę arba pertrinti. Per ateinančias savaites ir mėnesius kūdikio burnos valdymo įgūdžiai pamažu tobulės ir jis galės pereiti prie rupiai sutrinto, malto ir galiausiai pjaustyto maisto. Tačiau visas maistas vis tiek turi būti labai minkštas.
Kadangi kūdikio žarnyno mikrobiota ir virškinimas dar tik vystosi, gali kilti pilvelio negalavimų. Dažniausiai, pradėjus vartoti kietą maistą, užkietėja viduriai. Jie rečiau tuštinasi arba jų išmatos yra kietos ar sausos ir sunkiai pasišalina. Tokiu atveju turėtumėte į kūdikio mitybos racioną įtraukti daugiau skaidulų turinčio maisto, pavyzdžiui, vaisių ir daržovių, taip pat pasirūpinti, kad mažylis gautų pakankamai skysčių per maitinimą krūtimi arba duoti jam šiek tiek atvėsinto virinto vandens.
Pradėdami maitinti kietuoju maistu, turėkite omenyje šiuos patarimus:
Mėgaukitės šiuo chaotišku laikotarpiu ir visada pasitarkite su pediatru dėl bet kokių rimtų problemų, su kuriomis susiduria jūsų kūdikis.